Educatie

Naast de reguliere lessen biedt ons team – dat bestaat uit 13 geschoolde zang-, dans- en dramadocenten – ook educatieve projecten aan:

  • Een voorstelling op school of in het theater
  • Het Pestproject
  • Theater op maat
  • Hulp bij musicals (bv. eindmusical groep 8)
  • Dramalessen voor schooldocenten

In het nieuwe schooljaar samenwerken met de Jeugdtheaterschool? Wij komen graag langs om de mogelijkheden hiervoor te bespreken.

Contact: Josien de Graaf, josien@tbeest.nl


Een voorstelling bij u op school of in het theater

Vanuit de Jeugdtheaterschool hebben wij een aantal voorstellingen gemaakt die wij op scholen, in de klas of in het theater voor uw leerlingen kunnen spelen. Lees hieronder meer over Ssst! De Tijger Slaapt, Para Belém en xxx:

SSST! DE TIJGER SLAAPT

Een kindervoorstelling gebaseerd op het gelijknamige prentenboek van Britta Teckentrup. Een muzikale voorstelling door Roos Zwigtman en Daniël van Duijvenbooden (spel) en Josien de Graaf (tekst) over samenwerken, angsten overwinnen en ballonnen, veel ballonnen!

Kikker, Muis, Vos, Ooievaar en Schildpad hebben een probleem: de tijger ligt in de weg. Als de tijger wakker wordt is alles voor niks geweest. Hoe lossen ze dit op?

ik zweef
ik leef
ik beef
ik wiebel
ik kriebel
ik hou me heel goed vast
de tijger mag niet wakker worden
dus heel goed opgepast
ik zweef
ik beef
ik LEEF

Duur: 40 minuten
Periode: wordt gespeeld tot 2019
Doelgroep: onderbouw basisonderwijs (4 t/m 9 jr)
Aantal spelers: 2
Speeloppervlak: +/- 8 m. breed x 5 m. diep
Lesbrief en workshop op aanvraag
Tarieven:
1x per dag spelen € 600
2x per dag spelen € 1000
3x per dag spelen € 1200
(tarieven zijn ex. reiskosten en BTW)

Contact:
dvduijf@gmail.com
r.zwigtman@gmail.com
josien@tbeest.nl

 


MARCOS VALSTER SPEELT: PARA BELÉM

Marcos Valster is opgeroeid in Dordrecht en geboren in Belém (Brazilië). Van dat laatste herinnert hij zich niets, al voelt hij zich diep van binnen toch Braziliaans. Een voorstelling met tekst en spel door Marcos Valster, over ergens bij willen horen en op zoek gaan naar je ‘thuis’.

Mijn naam is Marcos Valster.
Ik ben geboren in Belém en opgegroeid in Dordrecht.
Ik heb een Nederlandse achternaam en in Braziliaanse voornaam.
Omdat ik die naam al had gekregen.
Omdat ik anderhalf jaar daar heb gewoond.
Maar daar kan ik me niets van herinneren.
Of misschien ook wel, maar het zijn herinneringen die ik niet kan navertellen.
Maar ergens diep in mij, zit een echte Braziliaan, maar verder ben ik gewoon Nederlands hoor.

Para is Portugees voor, voor. Para is een staat in Brazilië. 
Belém is de hoofdstad van de staat Para. Het is de stad waar ik ben geboren.
Para Belém is geen een voorstelling over Belém, het is een voorstelling voor Belém.
Voordat ik terugging woonde ik hier, voordat ik hier woonde, woonde ik daar.
Toen ik voor het eerst terugkwam nadat ik voor het eerst was teruggegaan, veranderde er iets.

Wij, de kinderen van Brazilianen, geboren daar, maar opgevoed met stamppot en kringverjaardagen.

Periode: 2018 – 2019
Doelgroep: groep 7, 8 en voortgezet onderwijs
Aantal spelers: 1
Speelruimte:
Lesbrief en workshop op aanvraag
Tarief: € 400 (tarief is ex. reiskosten en BTW)

Contact: 
Marcos Valster
Theatermaker en docent
06-20585022


ELKE DAG EEN DRUPPEL GIF

De voorstelling Elke dag een druppel gif is gebaseerd op het gelijknamige boek van schrijfster Wilma Geldof. in 2015 won zij de Thea Beckman prijs voor dit boek. De voorstelling wordt gespeeld door spelers van de Zeeuwse Komedie en het Middelburgs Theater. Zes spelers vertellen het verhaal van Maarten. Ze discussiëren over wat goed en fout is en of je het altijd duidelijk is wie dader en wie slachtoffer is. Kan je het een kind aanrekenen als hij ‘foute’ beslissingen neemt?

Maarten is 11 jaar als de oorlog uitbreekt. Als NSB kind is hij op zijn school het mikpunt van pesterijen. Zijn broer Walter vecht aan het oostfront en Maarten voert op zijn school zijn eigen kleine oorlog. Dan wordt hij, tot grote trots van zijn vader, toegelaten op de Reichsschule, een Hitlerschool. Hij heeft hier een geweldige tijd. Als Duitsland capituleert breekt voor hem pas echt de oorlog uit.

“De beïnvloeding uit Elke dag een druppel gif is ook nu nog aan de orde. Jonge Jihadstrijders trekken naar oorlogsgebieden in de heilige overtuiging dat zij een goede zaak dienen. Wie terugkomt, komt voor de rechter. In het proces van beïnvloeding zijn veel overeenkomsten met het proces dat jongens op de Reichsschule ondergingen.”
– Wilma Geldof

Periode: april/mei (rondom dodenherdenking en bevrijdingsdag)
Doelgroep: voortgezet onderwijs
Aantal spelers: 1
Speelruimte: theaterzaal
Lesbrief en workshop op aanvraag
Tarief: op aanvraag

Contact: 
Josien de Graaf
josien@tbeest.nl


Het Pestproject

Binnen een groep of klas kan je je soms buitengesloten voelen of het gevoel hebben dat je niet jezelf kan zijn. Bij de theaterschool besteden we dan ook veel aandacht over groepsdynamische processen en hoe je met elkaar omgaat.

Film + drama-workshop
Bij het Pestproject komt een drama-docent langs op school. De klas krijgt eerst een korte film te zien over pesten gespeeld door jongeren van de Jeugdheaterschool.  In de film komen verschillende vormen van pestgedrag aan de orde: worden buitengesloten, genegeerd worden, pesten via social media. Na deze film gaat de klas samen met de drama-docent en de eigen leerkracht met elkaar in gesprek over de film. Vervolgens leren ze aan de hand van theateroefeningen alles over lichaamstaal. Ter afsluiting wordt de klas in groepjes verdeeld en worden er scenes gemaakt, gebaseerd op hun eigen ervaringen.

Korte inhoud film
Eva (een meisje van 12 jaar) is met haar klas op schoolkamp. Ze is een stil meisje dat weinig aansluiting heeft met de groep. Ze wordt regelmatig uitgelachen of juist genegeerd. Ze doet er niet toe. Tijdens het spel doen durven of de waarheid loopt het uit de hand. Ze wordt zo gepest dat ze het niet meer uithoudt. Ze verdwijnt. Als de klas dit doorkrijgt gaan twee leerlingen naar haar op zoek. Ze vinden haar rugzak. Maar van het meisje zelf geen spoor…

“Het spijt me ik schaam me voor wat ik heb gedaan,
ik was niet zo aardig tegen jou.
Maar wat kon ik er aan doen dat je kleren in het water lagen.
Had dan gezegd dat je dat niet leuk vond…”

Periode: het project wordt als pilot aangeboden aan groep 8 van basisscholen in Zierikzee en aan brugklasleerlingen van Pontes Pieter Zeeman.
Doelgroep: voortgezet onderwijs
Ruimte: klaslokaal
Tarief: op aanvraag

Contact: 
Josien de Graaf
josien@tbeest.nl


Theater op maat

Naast al het bovenstaande maken wij ook theater op maat. Heeft u een teambuildingsdag gepland en wilt u eens wat anders? Neemt er een collega afscheid? Wilt u met de hele school een voorstelling maken? Wilt u een aantal weken middels theater werken aan een bepaald thema? Wij denken graag mee!

Kijk voor meer informatie op www.jtsz.nl of neem contact op met Josien de Graaf via josien@tbeest.nl of bel 06-48370337.